Muistaakohan kukaan muu enää Mövenpickin kookos-suklaa -kausimakua jostain vuosituhannen vaihteesta? Minä muistan. Muistan sen talven, kun pakastimessa oli aina tätä kyseistä tuottetta. Asuin silloin noin kilometrin päässä työpaikastani ja kuljin työmatkan kävellen hoitaen kauppa-asiat työmatkan varrella olevissa kaupoissa. Lopputalvesta, kun tuotetta ei aina lähkaupoista löytynyt, kulki kauppamatka vieraisiin kaupunginosiin ja outoihin puoteihin. Senkin muistan, että Annankadun Sesto oli viimeinen paikka, mistä jäätelöä löytyi, sen jälkeen tuote oli loppu. En voinut käsittää, miksi sen valmistus lopetettiin. Tuon talven jälkeen, en ole kookos-suklaajäätelö saanut, ennen tätä päivää. Arska muutti kaiken, kookosjäätelö on syntynyt uudestaan.

Ainekset

6 dl kookosmaitoa

1 dl sokeria/makeutusta

6 munankeltuaista

1 ½ dl kookoshiutaleita

1 ½ dl kermaa

1-2 rkl Malibua

150g tummaa suklaata (väh.70%)

Kaada kookosmaito kattilaan ja lämmitä varovasti, sekoita tasaiseksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää kookosmaito ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen keltuaisvaahdon joukkoon. Kaada seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta 10-15 minuuttia jatkuvasti hämmentäen kunnes seos sakenee. Tässä kohtaa piilee vaaran paikka: älä keitä, kiehauta tai anna pulpahtaa, ettei tuotos juoksetu.

Ota seos liedeltä ja sekoita kookoshiutaleet joukkoon. Sekoita ja jäähdytä hyvin. Vatkaa kerma, lisää siihen Malibu ja sekoita kermavaahto jäähtyneeseen kookosmaito-keltuaisseokseen. Raasta tai murustele suklaa pieniksi muruiksi. Huomasin, että parhaat murut tulee veitsellä pilkkoen, kun suklaa on ensin käynyt pakastimessa kovettumassa.

Valmista jäätelö koneessa, lisää suklaamurut vasta lähes valmiiseen jäätelöön, ettei suklaa pysyy murusina.

Meni jo, mitään ei ole enää tehtävissä...

Makuelämyksen kannalta on tärkeää, että suklaa säilyy sattumina, jotka avautuvat kookoksen maun joukkoon vasta suussa. Malttamattomana minä lisäsin murut liian aikaisin ja suklaa sekoittui jäätelöön jonkin verran, mutta tälläkään en täysin onnistunut pilaamaan kookoksen ja suklaan liiton synnyttämää onnentunnetta.