Uusin Glorian ruoka & viini -lehti oli jälleen täynnä vastustamattomia reseptejä. Lohturuokaa -teema lämmitti talvimyrskyn kourisssa värjöttelevää lukijaansa jo pelkkänä ajatuksena ja menu tunnissa -artikkeli houkutteli heti kokeilemaan chilillä ja ilmakuivatulla kinkulla peiteltyä lohta.

Minä ja lohi emme ole aina mahtuneet saman pöydän ääreen, mutta menestyksekkään lohiprojektin seurauksena olen oppinut syömään sitä jopa ihan hyvällä ruokahalulla. Uusi taitoni ilahduttaa minua kovin, sillä monet kalat paisuttavat kauppalaskua tuntuvasti. Lohi on aina suht edullista, yleensä jopa tarjouksessa. Myös Siiviläsuun siiviläsuuhun lohi uppoaa hyvin, vaikka muu ruoka jäisi lautaselle. Olen muokannut Glorian reseptiä kaksivuotiaan makuhermoja silmälläpitäen, eli korvasin tulisemman chilitahnan makealla Pirkan sweet chili -kastikkeella.

Chilillä ja ilmakuivatulla kinkulla peitelty lohi

600-800 g lohifileetä

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

suolaa

makeaa chilikastiketta (tai sambal oelekia alkuperäisen reseptin mukaan)

timjaminoksia

Poista fileestä nahka ja leikkaa se neljäksi yhtä suureksi palaksi. Sirottele lohiviipaleille suolaa ja sivele chilikastiketta pintaan. Aseta timjamnoksat kalapaloille ja peitä viipaleella ilmakuivattua kinkkua.

Aseta kalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

 

Tunnin menun” fenkolihöystö

2 fenkolia

1 sipuli 3 valkosipulinkynttä

4 kypsää tomaattia

1 dl Pirkka aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja

1 dl valkoviiniä

suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä

Putsaa ja suikaloi fenkoli. Kuori ja suikaloi sipuli, murskaa valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit. Kuullota fenkolia ja sipulia kasarissa kunnes fenkoli on sopivan kypsää. Tähän ei mielestäni mene kahtakymmentä minuuttia, kuten ohjeessa, mutta kypsyys lienee makuasia. Lisää valkosipuli, tomaatit ja kuivatut tomaatit. Mausta valkoviinillä, suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä viitisen minuuttia, tarkista maku ja tarjoile lohen kanssa.