Erityisalojen Asiantuntijan toppuuttelusta huolimatta päädyin viime viikolla kokeilemaan jo kauan kaipaamaani aurajuustojäätelöä. Valinta Aura-päärynäyhdistelmän ja Aura-pipariyhdistelmän välillä tapahtui ihan viimehetkillä, kun Siiviläsuu alkoi vinkua toista jäätelöön tarkoitettua päärynää itselleen. Annoin päärynän Siiviläsuulle, kun hän sitä niin hartaasti anoi. Epäilin, ettei hän jaksa syödä päärynää enää ruoan päälle, mutta sainpahan pojan pois jaloista pyörimästä. Koska minulla oli enää yksi jäätelöpäärynä, muuttui valinta piparin ja päärynän välillä suht helpoksi. Yksi hedelmä ei riittäisi jäätelöä maustamaan, joten piparkakku oli tässä tapauksessa ainoa mahdollinen vaihtoehto. Perusjäätelö on tehty Ariete -jäätelökoneen reseptivihon ohjeilla.

Tee ensin perusjäätelö:

3 keltuaista

4 dl punaista maitoa

150 g sokeria

2 dl kermaa

Lisäksi

aurajuustoa

piparkakkuja

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Lämmitä seosta varovasti kiehumispisteeseen. Siirrä kattila levyltä heti, kun kerma-maito on kiehahtanut. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää lämmin kerma-maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen. Kaada seos puhtaaseen kattilaan ja lämmitä varovasti, matalalla lämmöllä, jatkuvasti sekoitellen kunnes seos paksuuntuu. Kun lusikkan pintaan jää seoksesta kohtalaisen paksu kalvo, pitäisi seoksen olla valmista. Paksuuntumisen tuntee myös näpeissä, kun on pari kertaa keittänyt kokkelia. Jäätelön keitossa tarvitaan varovaisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta toisaalta kiisseliä on rentouttavaa sekoitella, se vaatii kaiken huomion.

Jäähdytä seos kunnolla ja valuta pienireikäisen siivilän läpi ennen jäätelökoneseen laittoa.

Murustele piparkakkuja ja aurajuustoa, molempia noin desilitran verran. Laita jäätelökoneeseen valmistumaan ja lisää aura- ja piparimurut vasta valmistuksen loppuvaiheilla.

Ihmettelen, että maltoin jättää lusikallisen kuvattavaksi

Tästä tuli aivan älyttömän hyvää, ihan paras valmistamani jätski. Mikä hauskinta, jäätelö aiheutti ansaitsemaansa hämmennystä ruokavieraitteni keskuudessa. Luulen, että hekin pitivät saamastaan.

Kerrottakoon nyt vielä, että tämän postauksen kokoon raapiminen innoitti minut etsiskelemään sitä päärynää, jonka annoin tuolloin viikko sitten Siiviläsuulle. Muistin yht'äkkiä että päärynän pureminen vaihtui jäätelökuormasta syömiseen myös Siiviläsuun osalta. Etsintöjen jälkeen löysin jotain päärynää muistuttavaa potkutteluauton takakontista. Päärynä ei ole kuitenkaan täydellisesti unholassa, aura-päärynäjäätelö saattaa olla Arskan seuraava sekoitus.