Koen erityisen hankaliksi ne tilanteet, jolloin joudun kauppaan tuntematta jääkaapinsisältöä ja mikä vielä pahempaa, tietämättä mitä laittaa ruoaksi. Minulle tulee kaupassa aniharvoin mitään loistoideoita, jos niitä nyt koskaan tulee muutenkaan.

Vaelsin siis uudesa lähikaupassamme, Siiviläsuu ”kovissa kärryissä”. Kovat kärryt ovat tietyt ostoskärryt, joissa pienet asiakkaat nököttävät autoa muistuttavassa kopperossa kärryjen nokassa. Lähikaupassamme on kymmenkunta tämäntyyppisiä kulkupelejä, mutta jostain syystä vain kahdet niistä ovat ns. ”kovat kärryt”. Kukaan muu kuin Siiviläsuu ei tiedä, mikä erottaa muut kopperokärryt kovistä kärryistä, mutta ero vaikuttaisi olevan merkittävä.

Minulla oli epämääräinen muistikuva kalaruoasta, johon tuli ainakin hunajaa, aprikooseja ja manteleita, sekä kapriksia. Kapris on sellainen tuote, jota meillä on aina ja aina sitä kuitenkin varmuuden vuoksi ostetaan, en siis ottanut sitä nyt. Kalaa sai vain valmiina fileinä, joten sellaista tuli myös koviin kärryihin, vaikka ohjeessa oli kauniita kokonaisia päineen ja nahkoineen. Nyt oli kiire, joten fileet saattoivat olla nopeampi tie valmiiseen ateriaan.

Kotiin tultuani havaitsin, ettei meillä ollut kapriksia. Miten ihmeessä, kun meillä on niitä aina ja liikaa, kaprikset korvattaisiin oliiveilla, keltaiset rusinat ruskeilla ja tuoreet aprikoosit kuivatuilla. Mitähän muuta puuttui? Aikaa. Kalan kanssa tarjottavat sitruunat olisi pitänyt pikkelöidä jo hyvissä ajoin, joten se jäisi kokonaan tekemättä. Tästä tulisi ruoka, joka valmistuisi Pikku Kakkosen aikana.

Hunaja-mantelikalaa ja uuniporkkanoita

Kala

Vaalealihaista kalaa fileinä (siikaa)

suolaa, sokeria, pippuria

8 kpl timjaminoksia

6 kuivattua aprikoosia

1 sipuli

1 dl manteleita, paahdettuina

1 dl rusinoita

mustia oliiveja

hunajaa

oliiviöljyä

Voitele uunivuoka oliiviölyllä ja asettele fileet vuokaan. Mausta kala suolalla, sokerilla ja pippurilla ja asettele timjaminoksat kalojen päälle. Puolita aprikoosit ja viipaloi sipuli renkaiksi. Asettele aprikoosit ja sipulirenkaat kalojen päälle. Paahda mantelit kuivalla pannulla ja silppua oliivit. Ripottele rusinat, mantelit ja oliivisilppu vuokaan. Valuta päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Paista kaloja 160-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Porkkanat

Kuori 8 kpl porkkanoita ja leikkaa pitkittäin vähintään neljään osaan. Valele porkkanat voisulalla ja hunajalla ja mausta suolalla, mustapippurilla ja muskotilla. Kypsytä porkkanoita uunissa kalojen kanssa omassa vuoassaan.

Feta-jugurttikastike

100g fetajuustoa

3 rkl turkkilaista jugurttia

2 rkl sitruunamehua

Sekoita ainekset sauvasekoittimella kastikkeeksi.Tarjoa kala fetakastikkeen, porkkanoiden ja sitruunaviipaleiden kanssa.

Valmiin annoksen maun arvostelukyky heikkenee ruokaa laittaessa, joten uskon puoliskoani: tämä oli aivan erityisen hyvää!