Oivallinen pakkaspäivän pataruoka.

Tarvitaan

600g lampaanpaistia

4 tl maustesekoitusta(ohje alla)

suolaa

1 ½ l lihalientä

pala inkivääriä

1 punasipuli

4 kynttä valkosipulia

2 porkkanaa

sellerinvarsi

1 lanttu

oliiviöljyä

300g tomaattimurskaa

4 rkl hunajaa

10 taatelia

4 oksaa timjamia

kanelitanko

Tee maustesekoitus

Yhdistä 1 teelusikallinen kanelia, kurkumaa, kuminaa, paprikajauhetta, kardemummaa ja neilikkaa. Paahda kokonaiset mausteet (jos käytät) miedolla lämmöllä kuivala pannulla, niin maut irtoavat, hiero huhmareessa jauheeksi ja sekoita muiden mausteiden joukkoon.

Paloittele liha kuutioiksi ja mausta tekemälläsi mausteseoksella, lisää suolaa ja pippuria.Kuori ja hienonna inkivääri, silppua sipuli ja valkosipuli ja lisää ne lihojen joukkoon. Anna lampaan maustua noin 5 minuuttia. Ruskista lammaskuutioita oliiviöljyssä pannulla.

Kiehauta lihaliemi, lisää joukkoon hunaja ja tomaattimurska. Laita lammaskuutiot pataan ja lisää joukkoon taatelit, timjami ja kanelitanko.

Ainekset odottelevat lihalientä

Kaada päälle lihaliemi ja kypsennä pataa 155 asteisessa uunissa kannen alla noin tunnin ajan.

Lisää joukkoon paloitellut juurekset ja jatka kypsentämistä kunnes ne alkavat olla sopivan pehmeitä (noin tunnin ajan).

Valmista lisäkkeeksi minttujugurttia

2 dl turkkilaista jugurttia

1 kynsi valkosipulia

½ -1 kurkku

1 rkl hunajaa

¼ puntti minttua

suolaa ja mustapippuria

Kuori kurkku, poista pehmeä keskusta ja raasta se. Hienonna valkosipuli ja minttu. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile padan lisäkkeenä. Lisäksi voisi keitellä ohraa tai riisiä, mutta minä en tuntenut siihen erityistä tarvetta, minun mielestäni pata oli ihanaa sellaisenaan.