Oivallinen pakkaspäivän pataruoka.
Tarvitaan
600g lampaanpaistia
4 tl maustesekoitusta(ohje alla)
suolaa
1 ½ l lihalientä
pala inkivääriä
1 punasipuli
4 kynttä valkosipulia
2 porkkanaa
sellerinvarsi
1 lanttu
oliiviöljyä
300g tomaattimurskaa
4 rkl hunajaa
10 taatelia
4 oksaa timjamia
kanelitanko
Tee maustesekoitus
Yhdistä 1 teelusikallinen kanelia, kurkumaa, kuminaa, paprikajauhetta, kardemummaa ja neilikkaa. Paahda kokonaiset mausteet (jos käytät) miedolla lämmöllä kuivala pannulla, niin maut irtoavat, hiero huhmareessa jauheeksi ja sekoita muiden mausteiden joukkoon.
Paloittele liha kuutioiksi ja mausta tekemälläsi mausteseoksella, lisää suolaa ja pippuria.Kuori ja hienonna inkivääri, silppua sipuli ja valkosipuli ja lisää ne lihojen joukkoon. Anna lampaan maustua noin 5 minuuttia. Ruskista lammaskuutioita oliiviöljyssä pannulla.
Kiehauta lihaliemi, lisää joukkoon hunaja ja tomaattimurska. Laita lammaskuutiot pataan ja lisää joukkoon taatelit, timjami ja kanelitanko.
Ainekset odottelevat lihalientä
Kaada päälle lihaliemi ja kypsennä pataa 155 asteisessa uunissa kannen alla noin tunnin ajan.
Lisää joukkoon paloitellut juurekset ja jatka kypsentämistä kunnes ne alkavat olla sopivan pehmeitä (noin tunnin ajan).
Valmista lisäkkeeksi minttujugurttia
2 dl turkkilaista jugurttia
1 kynsi valkosipulia
½ -1 kurkku
1 rkl hunajaa
¼ puntti minttua
suolaa ja mustapippuria
Kuori kurkku, poista pehmeä keskusta ja raasta se. Hienonna valkosipuli ja minttu. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile padan lisäkkeenä. Lisäksi voisi keitellä ohraa tai riisiä, mutta minä en tuntenut siihen erityistä tarvetta, minun mielestäni pata oli ihanaa sellaisenaan.